Recension av ”Den tysta relationen”

Jag har fått äran att recensera boken "Den tysta relationen-att leva med en introvert partner" skriven av Anders Nyman (Whip Media, 2018)

(null)

Enligt bokens baksida beskriver författaren pedagogiskt era olikheter, ger konkreta tips och råd och visar exempel ur vardagen hur du lär känna din partner bättre. Du kommer få en ökad förståelse för dennes personlighetsdrag.

Vid en första anblick är boken i ett bra behändigt format, den är tydligt utformad och konkret skriven med tydlig textstorlek.
Boken är främst skriven till den extroverta i ett förhållande , men stundvis vänder den sig även till den introverta partnern som inte får förståelse av sin mer extroverta livskamrat.

Min första tanke var att tanken är mycket god att skriva en sorts handbok i detta ämne, att ha introverthet som personlighetsdrag kan ibland, med all rätt, väcka oförståelse hos andra. Min andra tanke var dock att det kommer bli svårt att få min extroverta/ambiverta sambo att läsa en bok, oavsett vilken titel den har, det ligger helt enkelt inte i hans natur att sitta still och läsa. Jag återkommer till den tanken senare i recensionen.

Boken är egentligen perfekt att sticka i handen på sin partner om man just träffats, för här tas många eventuella konfliktområden upp och flera missförstånd behöver aldrig ske.
Till exempel detta med vad som författaren valt att kalla för "brandbomber".
Brandbomber är enligt honom känsliga ämnen som med tiden kan bli svårare att hantera, återkommande händelser som den introverta har svårt för men som den extroverta finner nöje i. 
Det kan till exempel vara after work, picknick med sportklubben, julfest på partnerns jobb, konserter, kulturella evenemang etc.
Den återkommande lösningen i boken, vilket jag också tror på, är att prata med varandra  och ha en dialog!

(null)


Boken tar även upp "omöjliga krav". Ett omöjligt krav är bland annat enkelriktat, det vill säga att det bara kommer från en person i relationen och ger inte utrymme för kompromisser. 
Det här ger mig som introvert en tankeställare, jag kan ofta skylla på min introverta personlighet, men ska jag begära att min partner tar hänsyn till mig måste även jag kliva ur bekvämlighetszonen ibland, vilket författaren tar upp, men man ska aldrig formulera ett omöjligt krav. Kompromissa, alternativ och möjligheter att lösa. Dialog.

En sådan här bok skulle jag önska fanns i början av ett förhållande där den ena partern är introvert, som en slags handbok eller mer som svart på vitt att såhär kan det vara, de här situationerna kan uppkomma. Men även in i ett längre förhållande kan denna bok öppna flera dörrar till ökad förståelse.
Jag skrev förut att det blir svårt att få min sambo att läsa en bok, och det står jag fast vid, men efter att jag läst boken så har jag kunnat visa honom flera sidor med hög igenkännighetsfaktor för oss, där vi kunnat tänka -Okej, det var därför det blev så, det var därför vi inte direkt kunde lösa situationen, det var på grund av våra olika personligheter.
Och även om boken innehåller många konkreta tips på hur situationer kan lösas i ett förhållande där en är introvert, så tycker inte jag att det är den huvudsakliga tjusningen med boken, utan det är just den höga igenkännighetsfaktorn i flera beskrivna situationer, aha, det är därför en av oss reagerar som jag vi gör ibland. Jag tror att den mer extroverta partnern får en ökad förståelse genom att läsa boken och behöver inte tro och misstänka att det ligger något annat bakom i kniviga situationer, helt enkelt (nåja, inte alltid enkelt 😉)  bara två olika personligheter där en dialog och öppenhet kan öppna dörrar och förenkla relationens olika situationer.

(null)Kommentera här: