Fördomar

De finns överallt, dessa fördomar. I varje tillfälle bor en fördom, en fördom som ibland slås hål på snabbt, men som ibland tar ett tag för att kunna släppa taget.
Fördomar mot ordet introvert är många. Bara ordet i sig låter ju rätt tråkigt, det är ingenting man går och skryter om till människor hit och dit. Det borde vara roligare att säga att man är extrovert. Att man hörs och syns och har mycket energi. Att man är rolig och påhittig och bangar aldrig, man är med på det mesta.
Fördomar.

Introvert är lika med blyg.
Det är två olika saker som man måste skilja på.
Jag har alltid trott att jag är blyg, men har förstått att så är inte fallet egentligen. 
Jag kan till exempel tycka det är roligt och spännande att hålla i ett föredrag, där jag är förberedd och vet vad jag pratar om.
Faktiskt kan en extrovert vara blyg, lika gärna som en introvert. Blyg är ett eget ord, ett eget tillstånd som inte hör ihop med en personlighetstyp.

Introverta är tråkiga.
Jo, vid ett flesta möte kan det kanske te sig så. Om man anser att en person som inte följer  med på galna upptåg och fester är tråkig, då stämmer fördomen.
Men en person du oftast kan lita helt på, som är äkta, som du kan ha djupa samtal med, en som inte klarar av att dölja någonting för dig och en person som faktiskt kan ha mer humor än de flesta när du väl lär känna denna, den personen är inte tråkig. Punkt.

En introvert är så tyst.
Tveksamt om jag skulle skriva detta, för det stämmer ju i viss mån. Men det är ju bara när det sociala blir för mycket, jag kan bara prata för mig själv men jag klarar av få personer, fyra-fem är min gräns. Blir sällskapet större än så blir jag trött och tyst. Och detta oavsett om det är personer jag känner eller inte, där går gränsen ändå.

En introvert är ingen idé att fråga om han/hon vill följa med på fest/mingel/upptåg. Det är nog ingen idé ens en gång att småprata, ingen idé att lära känna.
Det är i och för sig rätt att chansen är större att jag tackar nej än ja, men ibland tackar jag faktiskt ja. Dessutom när någon tänker så, så känner sig en introvert utanför, lite ledsen ändå. För nej, jag vill inte gå på eran högljudda extroverta tillställning, men jag vill bli bjuden. Jag vill känna att jag har ett val. Dubbelmoral.

Hon/han verkar alltid vara sur.
I mellanstadiet fick vi lägga hemliga lappar på varandras bänkar där vi skulle skriva positiva saker om varandra. På en av mina lappar stod det, "snäll, men ser ut att vara ledsen"
Idag kan jag skratta åt det, för jag ser kanske lite down ut ibland. Jag gapskrattar aldrig åt ett skämt offentligt.  Jag h a t a r fullkomligen när någon jag känner ytligt ska berätta något roligt eller en rolig historia. Jag lyssnar inte på historien utan jag sitter mest och tänker på hur jag ska kunna låtsas tycka det är roligt när jag inte kan skratta högt och rakt ut.
Jag härjar inte högt när jag kommer in i ett rum, jag är bara lugn. Lugn, glad, uppåt, rolig på insidan, lycklig i hjärtat. Men inte sur.
Det är bara en ofrivillig fasad.
Så egentligen stämmer nog lappen jag fick i skolan, jag ser kanske lite sur ut, men under ytan är det bara sött 🍬

(null)

Sådär, nu har vi slagit hål på några fördomar hoppas jag. Så rådet till er som träffar på en introvert person är inte att ta ett steg tillbaka, utan ge inte upp, det finns mer än vad ytan återspeglar.
Jag läste ett citat någonstans där det stod att en introvert skaffar inte vänner utan det är oftast en extrovert person som först adopterar dem innan relationen blir en relation. 
 Tillsist några rader från en av mina favoritlåtar. Ord i meningar som verkar tagna ur luften utan innebörd. Lite flummigt. Jag är djup och flummig ibland, det blir så när jag tar mig tiden att bara vara och bara tänka och bara känna ibland. Du som är i den stressiga extroverta världen borde prova det ibland. Då kanske även du finner lycka i något så enkelt som en simpel sångtext...

"Jag ser framåt, jag ser uppåt, jag är varm
Det förflutna tornar upp som en ouvertyr
Våra liv blir till sist i harmoni
Med den värld vi har ett leva i"

                                                     *Genesarets sjö

(null)

Kommentera här: